HU

|

EN

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Látnivalók

Szigliget > 13 km

A Szigligeti vár a Szent György-hegyen magasodó, a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb várroma. Kulcsfontosságú szerepe volt a török elleni harcban. Épült 1260-62. Magassága 230 méter.

Badacsony > 17 km

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, amely a Balaton két öble között magasodik. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. Keletkezéstörténete a medence többi tanúhegyével közös: a kb. 11 millió évvel ezelőtt beltengerré záródó és kiédesedő Pannon-tenger lerakódott üledéke felett mintegy 4,5 millió évvel ezelőtt megindult vulkanikus tevékenység alkotta bazaltalakzatokból alakultak e hegyeink, amikor az őket körülvevő üledéket az erózió elhordta.

Zalaszántói SZTUPA > 27 km

A Buddha szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Európában a legnagyobb, 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe sem lehet bejutni, zárt építmény, s két szerzetes vigyázza. A SZTUPA délkelet felé néz. A hegynek ezt a részét, amin a sztúpa áll, az Emberi Jogok Parkjának nevezik. 1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma avatta fel. A Béke-sztúpa a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra

Szép kilátó > 500 m

A Szépkilátó a nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében is megemlíti a balatongyöröki táj szépségét. A kilátás valóban lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a KisSomló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. Balra, a tanúhegyek előterében magasodnak az újjáépített várfalak, melyek történelmi hangulatot keltenek a szemlélőbe.

Római Forrás > 500m

A Szépkilátótól egy kőlépcső vezet a Római forráshoz, amelynek közvetlen közelében egy II. századból származó római kori villa romjait, az épülethez tartozó fürdőt és forrást tárták fel az 1940-es években. Az itt fakadó forrás (Római-forrás) szolgálta az egykori fürdőépület vízellátását is, melyet bevezették a fürdőépületébe, valamint a villa helyisé-geit is vízzel látta el. A kulturális és régészeti attrakciónak számító Római forrásnál nemrégiben egy Kneipp taposó kapott helyet, ahol a megfáradt utazók felfrissülhetnek és az egészséges életmód hívei is kipróbálhatják a hidroterápia áldásos hatását.

Balatongyöröki Hajóállomás > 2 km

Egy igazi balatoni nyaralásból nem maradhat ki a hajókázás. A balatongyöröki hajóállomáson nyári szezonban megváltható a jegy minden menetrendszerű, valamint menetrenden kívüli hajóra. Menetrenden kívüli hajók nyári szezonban a bulihajó, valamint a sétahajó.Sétahajók a balatongyöröki kikötőből főszezonban kedden, csütörtökön és szombaton 15 órakor közlekednek.

Hévíz > 16 km

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, A tó 4,4 hektár nagyságú és 38 méter mély. Télen 23-25 °C, nyáron 33-36 °C. A hévízi tó vizének összetételét tekintve gazdag oldott és gáznemű anyagokban: kén, kálcium, magnézium, hidrogén-karbonát. Bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. Különlegessége azonban a látogatók számára rejtve marad, hiszen igen mélyre kellene leúsznunk, 38 méteres mélységig, hogy elénk táruljon a csoda. A tó mélyén egy forrásbarlang található, ebből a barlangból tör fel a 40 fokos jótékony hatású kénes gyógyvíz.

Keszthely Festetics-kastély > 10 km

A második világháború nem okozott komoly pusztítást a városban, a Festetics-kastély épülete, bútorzatának nagy része és könyvtára épen maradt. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött. A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. A 42 hektáros park természetvédelmi terület. Több különleges fafajta található benne. A kínai páfrányfenyőket még Festetics György idejében ültették. A legidősebb fa egy 400 éves kocsányos tölgy.

Káptalantóti Liliomkert Piac > 18 km

A Balaton-felvidéken, a Káli medencében, Káptalantóti fölött található a környék egyik látványossága a 2007-ben alakult Liliomkert nevű termelői piac. Fellelhetők itt a környékbeliek saját termelésű zöldségei, házi tyúkok tojásai, kemencében sült kenyér, bio gyümölcslevek, borok, lekvárok, mézek, szappanok, csírák, hidegen sajtolt olajok, mangalicatermékek és még felsorolni is lehetetlen mi minden, például fűszeres házi készítésű sajtcsodák, köztük levendulás kecskesajt is, valamint a mangalicatermékek sokasága, de eljönnek ide a régiségkereskedők, és még antikvárium is található a területen.

Vonyarcvashegy Szent Mihály kápolna > 4 km

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. A 136 méteres dolomitképződmény valaha sziget volt. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a történelem viharában a kis kápolnát kivéve szinte teljesen megsemmisült. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő le-genda mese és valóság keveredése. Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig.

Balatonederics Afrika múzeum és állatkert > 2 km

A múzeumban található közel 4 évtized gyűjtő-munkájának gyümölcse, a rengeteg európai és afrikai trófea. Itt láthatók a bennszülöttek használati tárgyai, vadász- és harci eszközei, az afrikai népek kultúráját reprezentáló bútorok, népművészeti tárgyak. Nagy Endre dolgozószobájában személyes tárgyai, kedvenc fegyverei és vadászfelszerelése látható. A múzeumot, egy kisebb állatkert veszi körül, ahol megtalálható hazánk jellegzetes állatai mellett az afrikai élővilág számtalan faja. Emberközelben él a vaddisznó család, bivalycsorda, zebra, tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között.

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében weboldalunk Sütiket használ. A Sütik weboldalon történő használatával kapcsolatos részletes tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban érhető el.